Quinth Barnen

Vi har fem barn, Jonathan 11 år, Erik 9 år, Nicolas 7 år, Stephanie 4 år och Oliver 3 år. När Jonathan var liten ville vi att han skulle lära sig engelska och att det bästa för oss var att vi både pratade engelska med honom och lät honom lära sig svenska ifrån andra. "Experterna" då rekommenderade att varje förälder skulle prata sitt hemma språk, men eftersom Stefan pratar så bra engelska tyckte vi det funkade bättre för oss att han också skulle prata engelska. Det gick väldigt bra! När Jonathan var 3 år kunde han översätta för Farfar när vi pratade engelska. (Och Farfar som var så orolig att han inte skulle kunna prata med sitt barnbarn!) Dom andra barnen har också lärt sig båda språken, även om några har varit lite sena att börja prata, men då har både språken kommit samtidigt. Dom vet nästan instinktivt vem dom ska prata svenska med och vem som talar engelska. Många blir förvånad över hur väl dom behärska varje språk och kan växla fritt från det ena till det andra.

Nu när dom tre äldsta pojkarna är i skolan och pratar svenska nästan hela dagen, märker vi hur svenskan har blivit det starkare språk, även om det var engelska dom lärde sig först. Vi jobbar på att inte blanda språken i samma mening. Det händer att dom (och även jag) tar första bästa ord som kommer i huvud även om det inte är rätt språk. Det är inte alltid att vi märker det, men utomstående hör och skrattar!

Jonathan går nu i femte klass och dom har börjat läsa engelska. Han får vara med sjätte klassarna istället och lära sig stavning och grammatik.

Det har aldrig varit ett problem att dom ville svara oss på svenska istället för engelska. Om dom av en händelse skulle glömma och prata svenska så påminner vi bara att vi pratar helst engelska hemma. Vi har också förklarat hur värdefullt engelska är att kunna, även om dom nu tar det för givit.

När Oliver föddes fick vi information till tvåspråkiga föräldrar. Nu säjer "experterna" att det är bäst om man talar det svagare (dvs. det utländska språket) hemma, även om en ut av föräldrarna inte talar flyttande. Så det verkar som om vi hade rätt i alla fall! Det har fungerat bra för oss.


 

HEM