Vedum??? Var ligger det?


Vedum ligger i Västergötland, ungefär 10 mil öster om Göteborg, i Vara kommun i Skaraborg. Det är en trevlig liten samhälle med ungefär 1000 invånare. Vi har en Föreningsparbank, en Vivo affär, en ICA affär med bensin, en Lek & Present shop, två klädaffärer, en sko affär, en tyg affär, en pizza restaurang, en smörgås kafé, en el-affär och en järn handel. Vi har också en tåg station där tåget stannar, och där man kan åka till Herrljunga och därifrån nästan var som helst i Sverige. Galenskaparna gillade vår station så mycket att dom spelade in "Stinsen Brinner" här i Vedum. "Macken" är också inspelad här i närheten, i Bitterna.

Vi bor i byns största och äldste hus som alltid har kallats för "Slottet."

Slottet

Huset byggdes år 1874 av en man som hette Gamelin. Han bodde här några år till sin död. Genom åren har huset använts på många sätt. Som Landsfiskals kontor, Post, hårsalong, rörmakeri, diakonissa mottagning mm. mm. På baksidan av huset finns ett stort uthus som har också använts till många syften. I början var det vagnsskjul, stall, magasin, hönshus, smede och förråd. Sedan har dom sålt kött och ost i vad som nu är vår garage. En del av uthuset har vi tänkt inreda till kontor/studio/arkiv någon gång i framtiden.

När vi köpte huset 1992 var det uppdelat i fem lägenheter. Vi hyr fortfarande ut två av dessa lägenheter och vi har haft turen att få väldigt trevliga hyresgäster. En är vår 91årige trädgårdsmästare som fortfarande hjälper oss med trädgården, han odlar bl a tomater åt oss! Dom andra lägenheterna har vi tagit över själva och har börjat renovera. Vi är nu färdig med undervåningen där vi har ett stort lantkök, lekrum, matsal och vardagsrum (som vi inte använder till vardags!). Vi har också ett stort kontor med redigerings rum och förråd. Från kontoret kommer man ut till glasverandan. På nedervåningen har vi också tvättstuga och ett litet badrum. Vi har bara börjat med renoveringen av övervåningen. Vi har gjort om badrummet, fått det större och satt in ett rejält badkar med örntassar! Jag kan bada alla fem barn i det samtidigt! Om man går till höger när man kommer upp på andra våningen kommer man in i en av dom fd lägenheterna där vi har två sovrum, ett tv rum och ett gammalt kök. Ett sovrum är vårat, Stephanie and Oliver sover i det andra bredvid. Om man istället går till vänster när man kommer upp för trappan så hamnar man på vinden. Årets projekt har varit att börja isolera och inreda vinden.  Vi hoppas har det färdigt till jul 2001. Går vi igenom vinden kommer vi till pojkarnas rum. Jonathan till vänster och Erik och Nicolas till höger. 

Vi bor granne med skolan vilket är mycket praktiskt. Men våra barn är alltid sist till skolan. Det är väl märkligt? I Vedum har vi "blandade klasser" dvs vi har fler årskurser i varje klass. Det finns två förskoleklasser som sedan delas upp i fyra spår. Varje spår har en 1-3 klass och en 4-6 klass. Erik som går i tredje klass och Nicolas, som går i första, går i samma klass. Nästa år kommer Erik att flytta upp till fjärde klass och då kommer han att var i samma klass om Jonathan som kommer då att gå i sjätte klass.  Systemet fungerar bra hittills, man får välja om man vill att syskonen ska gå i samma spår. Vi tyckte det blev mer praktiskt att ha dom i samma spår och vi får lära känna lärarna mkt bättre för varje barn. Efter fem barn kommer dom att känna oss mkt väl också! Barnen måste resa till Vara (ca 1 mil) när dom börja i högstadiet och även senare för gymnasiet.

 

Ja....det var Vedum i ett nötskal. Och då som en av nötterna så vill jag önskar er välkomna till oss!


HEM